Jelaskan Metabolisma Lemak

Lemak yang tidak segera diperlukan setelah di absorpsi disimpan tubuh di dalam jaringan adiposa. Bila diperlukan maka akan dikeluarkan dari tempat penyimpanan itu dan di dalam hati diubah menjadi gliserol dan asam lemak, yaitu bentuk yang paling mudah dapat digunakan di dalam tubuh.

Bila lemak telah dimetaboliskan oleh hati maka terdapat residu (ampas) daripada zat keton yang oleh tubuh hanya terbatas dapat digunakan. Bila oleh hati lebih banyak dihasilkan daripada yang dapat digunakan maka di dalam darah menjadi tertimbun dan menyebabkan keadaan yang disebut ketosis. Hal ini terjadi pada orang yang kelaparan bila tubuh tidak mempunyai sesuatu untuk digunakan selain lemak di dalam jaringan adiposa; pada diabetes dan pada diet yang berisi terlampau banyak lemak dan kurang karbohidrat.

 

Pencernaan. Lipase gastrik menghasilkan sedikit hidrolisa lemak

Lipase pankreas           Memecahkan lemak menjadi gliserin dan asam lemak

Lipase usus

Absorpsi gliserin dan asam lemak oleh lakteal yang disalurkan ke duktus torasika, dan masuk ke dalam aliran darah.

Di dalam darah – lemak diantarkan ke setiap sel tubuh.

Hati membantu mengoksidasikan lemak dan mempersiapkan lemak untuk disimpan di dalam jaringan. Istilah desaturasi lemak adakalanya digunakan untuk menggambarkan kegiatan persiapan hati atas lemak. Di dalam jaringan – sebagian dari lemak dioksidasikan (dalam keadaan ada karbohidrat) untuk memberi panas dan energi. Beberapa bagian lemak disimpan di dalam empat penyimpanan lemak. (lemak simpanan ini mengandung vitamin A dan D).

Produk buangan ini sebagai hasil pembakaran lemak di dalam jaringan dieksresikan:

  1. Oleh paru-paru, air dan karbondioksida.
  2. Oleh kulit, air, dan
  3. Oleh ginjal, air.